Bevolkingspiramide

Bevolkingsdichtheid en Bevolkingsspreiding

1950

 

Je ziet op de bevolkingspiramide van 1950 dat er veel mensen zijn geboren en de mensen niet zo heel oud worden, maar wel niet zo heel oud worden.

Want de mensen komen net uit de oorlog en toen zijn heel veel mensen overleden en omdat ze toen niet goed zijn begraven of gecremeert. En daardoor zijn er veel ziektes ontstaan en de mensen zijn door die bacterien bevangen en toen deden ze er niet meer veel aan en lieten ze de mensen zeg maar gewoon zolang mogelijk leven en ooit gingen ze toch wel dood.

En naar de 2de wereldoorlog was er zeg maar feest dat de oorlog was afgelopen en toen zijn er veel mensen geboren en toen was zeg maar een overschot van kinderen en toen zag je dat het aantal mensen op de wereld heel erg omhoog schoot

 

2018

 

Je ziet aan de tabel van 2018 dat het een hele andere tabel is dan die van 1950 want in 1950 was het zeg maar echt een piramide en nu is het wel meer geordend en de mensen worden ouder.

Want er zijn meer ziekenhuizen en er zijn meer medicijnen maar de mensen die overlijden gaat dood aan of ouder dom of een chronische ziekte of ten slotte kanker.

En er worden nu ook meer kinderen levend geboren omdat ze er meer over weten en dan gaat het ook vaker goed.

En zo leven de mensen langer en gaan ze minder snel dood in 2018 dus 2018 is een betere levens omstandigheden.

 

Om verschillende redenen wonen mensen liever in het ene gebied dan in het andere. 

Om aan te geven of het aantal mensen dat in een gebied woont hoog of juist laag is, kun je de bevolkingsdichtheid gebruiken. 
De bevolkingsdichtheid is het aantal mensen per km². 

Nederland telde in september 2018 ruim 17,6 miljoen mensen. Die mensen wonen op een oppervlakte van ruim 37.300 km². Dat betekent een bevolkingsdichtheid van ongeveer 450 mensen per km². 

Als je kijkt naar de bevolkingsdichtheid per gemeente, dan zijn er in Nederland grote verschillen, je noemt dit bevolkings-spreiding. Dichtheid en spreiding zijn demografische factoren.